Samen koken doet eten
Sneller is het misschien niet, wel leuker: Koken met je kinderen. Als ze meehelpen met koken, is de kans groter dat het bord leeg gaat. Zelfs voor de allerkleinsten is er altijd wel een taakje te bedenken in de keuken. Aardappelen voorzichtig in de pan gooien bijvoorbeeld.
Doe de koks wel een schortje om, zo voelt je kind zich een echte kok met een kookschort aan! Bespreek wat jullie gaan koken, wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Verdeel vervolgens de taken.
Keukentaken voor kinderen
Met een beetje geluk ontwikkelt je kind tijdens het helpen in de keuken een liefde voor koken. En jong geleerd, is oud gedaan! Oordeel zelf waar je kind het beste in is. Waar de een handig is met de rasp, gaat de ander mixen en roeren juist beter af. Zo lang het er maar veilig aan toe gaat, kun je kinderen prima laten experimenteren. Wat je kind ook doet tijdens koken, er valt heel wat te leren. Bijvoorbeeld bij het verdelen van porties of bij een verdubbeling van het recept. Hierbij leert je kind rekenen. Naast rekenen, komt ook taal aan bod tijdens koken, namelijk bij het lezen en volgen van recepten. En zelfs scheikunde wordt geleerd tijdens het koken: wat gebeurt er met de ingrediënten als je iets verhit of klopt? Bovendien leren ze ook over hygiëne, voedingsmiddelen en de herkomst van ingrediënten. Kortom, genoeg redenen om je kind mee te laten helpen in de keuken!
Koken met kinderen tot 3 jaar
Hoe klein ook, je kind wil graag al gauw ‘helpen’ in de keuken. Zo lang je een veilige omgeving creëert, kan dit prima. En het is je kans om je kind over voedsel te leren. Met deze taakjes doe je de allerkleinsten een groot plezier:
- Groenten wassen. Ondertussen leer jij ze welke groenten ze in hun handen hebben en laat je ze een hapje proeven.
- Roeren. Houd het wel bij koude ingrediënten, zoals dressing voor sla.
- Stampen/prakken met een aardappelstamper of vork.
- Bestrooien en besprenkelen. Bijvoorbeeld kaas op een ovenschotel.
- Plastic bakjes of kopjes afwassen. Een goede zoethouder terwijl jij kookt.
Koken met 3-5 jarigen
Kinderen tussen de drie en vijf jaar kunnen al instructies opvolgen, maar soms willen ze niet doen wat papa of mama zegt. Laat ze rond deze leeftijd een beetje experimenteren, maar zorg voor een veilige omgeving. Activiteiten om uit te proberen op deze leeftijd zijn:
- Wegen, gieten of lepelen van ingrediënten in een schaal.
- Snijden van zachte ingrediënten met een plastic mes. Denk aan boter, champignons of aardbeien.
- Mengen van ingrediënten met een lepel of de handen.
- Scheuren, plukken of pellen van bijvoorbeeld verse kruiden, sla en gekookte eieren. Pas wel op met warme eieren die net gekookt zijn.
- Zeven. Tikken werkt hierbij beter dan schudden en maakt minder rommel.
- Kneden van deeg. Je moet het zelf meestal nog wel goed afmaken.
Koken met 5-7 jarigen
Op deze leeftijd kan je kind al met sommige apparaten omgaan en ook de wat moeilijkere klusjes aanpakken. Als je vindt dat je kind daar aan toe is, kun je een mes voor jonge koks aanschaffen. Maar hoe behendig ook, houd altijd een oogje in het zeil. Keukentaken voor 5-7 jarigen:
- Snijden met een mesje. Bekijk het filmpje van Allerhande om te zien hoe ze hun vingers uit de gevarenzone houden.
- Snijden of knippen van sommige groenten en kruiden met een schaar.
- Raspen. Maar let op dat de vingers niet mee worden geraspt.
- Meten en wegen. Vooral als ze beginnen met lezen en rekenen is dit een goede praktijkoefening.
- Kloppen met een garde
- Ovenschaal invetten
- Tafel dekken
Koken met 8-11 jarigen
Toezicht houden blijft belangrijk, maar je kind kan steeds meer zelf. Activiteiten om uit te proberen zijn:
- Een gerecht volgens een eenvoudig recept klaarmaken, bijvoorbeeld deze kleurrijke paprikastamppot
- De benodigde ingrediënten uit de kast en koelkast verzamelen
- Schillen met een dunschiller
- Mixen met een handmixer
- Salades maken
- Blikjes openmaken
Koken met 12 jarigen
Vanaf hun twaalfde kunnen kinderen meer ingewikkelde recepten volgen en een beetje improviseren. Neem eens een kijkje bij de MAGGI recepten. Daar kan je ook aangeven of je een makkelijk of moeilijk gerecht wil maken. Hoe ver ze hier in gaan, hangt af van de interesse voor koken en de ervaring die ze in de loop der jaren hebben opgedaan.
Veiligheidstips
De veiligheid van je kind staat voorop in de keuken. Zorg er bij de allerkleinsten voor dat hun grijpgrage handjes niet bij warme of scherpe dingen kunnen en houd ook reinigingsmiddelen buiten het zicht. Je kunt ze hun taakjes ook prima aan de keukentafel laten doen, dan lopen ze jou niet in de weg in de keuken. Wanneer je messen en ander scherp keukengereedschap kunt introduceren, hangt af van het vermogen van je kind. Geef je kind voor het schillen van aardappelen liefst een dunschiller, dan kan er weinig mis gaan.
Aan tafel
Na het koken kun je lekker met het gezin aan tafel genieten van de maaltijd. Klik hier voor tips over hoe je met je hele gezin kunt tafelen.